dimarts, 24 d’abril del 2012

QUAN EL MAL VE D' ALMANSA...A TOTS ALCANÇA.

Segurament haureu escoltat aquesta dita popular valenciana relacionada amb la Batalla d' Almansa que tingué lloc el 25 d' abril de 1707. En ellà s' enfrontaren els reis Felip V i l' arxiduc Carles d' Àustria, guanyant la guerra aquest últim. Per això, el mateix dia però 305 anys després, estudiem aquest fet de la història del País Valencià llegint un còmic i un auca sobre aquesta guerra, responent-ne unes preguntes i escoltant unes cançons d' Altall que narren la Batalla d' Almansa.

CLIQUEU-HI PER VEURE L' AUCA: AUCA

 a. En quin any es donà la Guerra de Successió?
 b. Quins reis s'enfrontaren?
c. Qui eren els botiflers? I els maulets?
 d. Què passà a Almansa? Què suposà?
e. Què va suposar el Decret de Nova Planta?

a.-La Guerra de Successió Espanyola o Batalla d' Almansa fou el 25 d' abril de 1705.
b.- S' enfrontaren l' arxiduc Carles d' Àustria (que fou coronat per son pare com Carles III d' Espanya)i Felip V, anomenat també Felip de Borbó.
c.- Els botiflers eren els partidaris de Felip V, i els maulets els partidaris de Carles d' Àustria.
d.- La batalla d' Almansa, que tingué repercussió internacional i en la que s' enfrontaren les tropes de Felip V i les de Carles d' Àustria, guanyant les de Felip de Borbó. Aquest fet no va concloure el conflicte, però va obrir les portes del Regne de València als Borbònics. Suposà l' aboliment dels Furs de València i la imposició del Decret de Nova Planta, en el que el valencià deixava de ser una llengua oficial i el castellà passava a ser la llengua utilitzada oralment i per escrit.
e.- En el Decret de Nova Planta imposat per Felip V s' abolien les divisions territorials de diferents territoris espanyols, les institucions pròpies i la llengua.

CLIQUEU PER VEURE EL CÒMIC: CÒMIC








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada